Hoe anoniem bellen werkt met 4 eenvoudige tips

Hoe bel je anoniem? Ontdek hier hoe je kunt bellen via je iPhone, Android smartphone of je vaste telefoon, zonder dat je nummer wordt weergegeven.

Bescherm je privacy: 4 eenvoudige tips voor anoniem bellen

Wat is anoniem bellen?

Wil je met je telefoonnummer onder de radar blijven wanneer je iemand belt? Dat kan met anoniem bellen. Je nummer duikt dan niet op in het scherm van de persoon die je belt.

Diegene ziet alleen ‘Anoniem’ op het scherm staan. Anoniem bellen staat dus eigenlijk gelijk aan je nummerherkenning uitzetten of je Beller ID verbergen.

Situaties voor anoniem bellen

Het is soms handig om anoniem te bellen als je liever niet hebt dat iemand jouw nummer te zien krijgt. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • Als je een zakelijk gesprek met klanten of cliënten via je privételefoon voert.
 • Als je eenmalig iemand wilt bellen zonder dat diegene jouw telefoonnummer komt te weten.
 • Als je überhaupt vervelende telefoontjes of spam wilt voorkomen.

Bellen zonder nummerherkenning: hoe bel je anoniem?

Als je onherkenbaar wilt blijven tijdens het bellen, kan dit op verschillende manieren. We hebben vier opties voor jou op een rij gezet die we per stuk toelichten. Het gaat om:

 1. Eenmalig anoniem bellen
 2. Altijd anoniem bellen
 3. Een specifiek nummer altijd onbekend bellen
 4. Anoniem bellen via de vaste lijn

We leggen ook de stappen uit voor het instellen van anoniem bellen voor je iPhone en Android telefoon.

1. Eenmalig anoniem bellen

Wil je één keer geheim bellen zonder dat je jouw instellingen hoeft aan te passen? Dat is heel makkelijk! Voeg simpelweg iets toe aan het telefoonnummer dat je wilt bellen en jouw nummer wordt niet herkend.

Zo doe je dat:

 1. Open de bel app op jouw telefoon.
 2. Ga naar het scherm waar je het telefoonnummer intoetst.
 3. Typ ‘#31#’ voor het telefoonnummer dat je anoniem wilt bellen.
 4. Druk op 'Bellen'.

Jouw nummer wordt niet herkend en je kunt dus met een kleine handeling al anoniem bellen! Wil je dit vanuit een ander land doen dan Nederland? Check hier alle landcodes om je nummerherkenning te verbergen.

2. Altijd geheim bellen

Wil jij altijd privé of geheim bellen, zodat mensen jouw nummer niet zien? Het instellen van anoniem bellen gaat makkelijk en snel op zowel de iPhone als op Android smartphones.

Hoe bel je altijd anoniem met je iPhone?

Om met je iPhone anoniem te bellen, doorloop je de volgende stappen:

 1. Open de ‘Instellingen’ app van jouw iPhone.
 2. Ga naar ‘Telefoon’.
 3. Tik op ‘Nummerherkenning’.
 4. Schuif de slider naar links, zodat die niet meer groen is en je de instelling voor nummerherkenning deactiveert.

Je kunt vanaf nu altijd onbekend bellen met je iPhone, totdat je deze instelling weer wijzigt.

Altijd anoniem bellen met Android?

Anoniem bellen met Android schakel je in met een paar eenvoudige stappen:

 1. Open de ‘Telefoon’ app op jouw Android-smartphone.
 2. Druk op de drie puntjes.
 3. Druk op ‘Instellingen’.
 4. Ga naar ‘Aanvullende services’.
 5. Druk op ‘Beller ID weergeven’.
 6. Kies nu de optie ‘Nummer verbergen’.

Omdat er zoveel verschillende versies van Android zijn, kan het zijn dat het op jouw telefoon nét iets anders werkt. Zoek de stappen om geheim te bellen dan even op voor jouw specifieke smartphone.

En als je niet per se anoniem wilt bellen, maar iemand wel anoniem wilt contacten, kun je ook altijd een anonieme SMS sturen. Volledig veilig en 100% anoniem.

3. Een specifiek nummer altijd onbekend bellen

Wil je een specifiek persoon altijd privé bellen en dit niet voor elk belletje handmatig instellen? Dat kan ook geregeld worden. Je doet dit namelijk door '#31#' standaard toe te voegen aan het nummer van die persoon in je contactenlijst.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel telefoontjes voor werk pleegt met je privételefoon. Of als je een nieuw telefoonnummer hebt en niet wilt dat je ex dit nummer heeft, maar je hem/haar nog wel eens telefonisch spreekt.

Bel anoniem met #31

Voeg '#31#' vandaag nog toe aan het telefoonnummer van die ene persoon in je contactenlijst en bel voortaan altijd veilig en anoniem.

Het toevoegen van deze tekens werkt voor een iPhone net even anders dan een Android toestel, dus we geven je hieronder even de instructies per type telefoon.

Een specifiek nummer geheim bellen op een iPhone

Een specifiek nummer onbekend bellen met iPhone, kun je op deze manier doen:

 1. Open de ‘Contacten’ app.
 2. Zoek het contact dat je altijd anoniem wilt bellen.
 3. Tik op het contact en vervolgens rechtsboven op ‘Wijzig’.
 4. Selecteer het telefoonnummer.
 5. Voeg aan het begin ‘#31#’ toe (als het een Nederlands nummer is). Voor buitenlandse nummers vervang je ‘31’ door het landnummer tussen de twee hekjes, bijvoorbeeld ‘#32#’ voor België.
 6. Druk op ‘Gereed’ en voilá, je belt dit nummer voortaan altijd anoniem.

Een specifiek nummer geheim bellen met Android

Een specifiek nummer anoniem bellen met Samsung of anoniem bellen met een andere Android telefoon gaat op de volgende manier:

 1. Open de ‘Contacten’ app.
 2. Zoek het contact dat je altijd anoniem wilt bellen.
 3. Tik op het pennetje om het contact te bewerken.
 4. Selecteer het telefoonnummer.
 5. Voeg aan het begin ‘#31#’ toe als het een Nederlands nummer is. Voor buitenlandse nummers vervang je ‘31’ door het landnummer tussen de twee hekjes, bijvoorbeeld ‘#49#’ voor Duitsland.
 6. Druk op ‘Opslaan’ en je belt dit nummer voortaan altijd zonder nummerherkenning.

4. Anoniem bellen via een vaste telefoon

Ben je nog wat meer van de oude stempel en wil je anoniem bellen met een vaste telefoon? Dat kan ook!

Bij de meeste Nederlandse vaste telefoonproviders kun je namelijk nummerweergave onderdrukking activeren. Hierdoor verschijnt jouw telefoonnummer niet op het scherm van degene die je belt.

Hoe je nummerweergave onderdrukking activeert, verschilt per provider. Maar wees gerust, het is zo gepiept. Bijvoorbeeld bij KPN kun je *31# intoetsen, voordat je het nummer draait dat je wilt bellen.

Let wel op: niet alle vaste telefoonproviders bieden nummerweergave onderdrukking aan en sommige providers rekenen hier zelfs extra kosten voor. Dus contact even met jouw provider om te checken wat de mogelijkheden zijn.

Hou dit in gedachten als je onbekend wilt bellen

We snappen heel goed dat je niet altijd wilt dat iemand je nummer ziet als je belt. Gelukkig weet je nu hoe je heel gemakkelijk anoniem belt. Superhandig om je telefoonnummer te beschermen.

Maar let op, providers houden wel een oogje in het zeil om misbruik te voorkomen. Zij kunnen zien wie er belt zonder nummerherkenning. Dus als je zelf overlast ervaart, kan een provider voor jou in actie komen. Maar degene die jij anoniem belt, kan dit natuurlijk ook aankaarten, als jij te vaak anoniem belt.

Als je merkt dat iemand niet meer opneemt, kan het zijn dat jouw nummer is geblokkeerd. Ontdek hier hoe je kunt weten of iemand je heeft geblokkeerd.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en