Nummerherkenning uitzetten: waarom en hoe het werkt

Wil je je telefoonnummer uitzetten zodat je niet teruggebeld kan worden? Of wil je niet dat de ontvanger weet dat jij het bent aan de andere kant van de lijn? Er zijn talloze redenen om je telefoonnummer verborgen te willen houden. We hebben de beste manieren voor je op een rijtje gezet!

Nummerherkenning uitzetten: 3 opties voor iPhone, Samsung en Android

Hoe zet je nummerherkenning uit?

Normaal gesproken verschijnt je telefoonnummer op het scherm van de ontvanger als je belt. Tegenwoordig hebben we allemaal nummerherkenning, maar er zijn situaties waarin je je nummer wil uitzetten terwijl je aan de telefoon hangt. Gelukkig is het supermakkelijk om je nummer uit te zetten.

Als je je beller ID uitschakelt, voorkom je dat de ontvanger van je telefoontje ziet dat jij het bent die belt. De ontvanger ziet alleen ‘anoniem’, ‘privénummer’ of ‘onbekend nummer’ op het scherm verschijnen. Je telefoonnummer is niet zichtbaar. Dit lijkt een beetje op beller ID spoofing.

Je kunt ‘Verberg je nummer’ permanent inschakelen of alleen voor een enkel telefoontje. In dat laatste geval is je telefoonnummer bij het volgende belletje weer op het scherm van de ontvanger te zien.

Houd er rekening mee dat je nummerherkenning uitzetten niet werkt als je naar bepaalde nummers belt, zoals hulp- en alarmdiensten. Medewerkers van deze diensten kunnen je nummer altijd zien, zodat ze je terug kunnen bellen als je verbinding slecht is of wanneer je in paniek per ongeluk ophangt.

Code om nummerherkenning uit te zetten

Als je in een situatie zit waarin je je telefoonnummer snel moet uitzetten, kun je een code of prefix gebruiken. Hoe dat werkt? Heel simpel! Kom je bijvoorbeeld uit Nederland? Dan typ je #31# voordat je het telefoonnummer draait dat je wil bellen. De code hangt af van het land of de regio waar je vandaan komt.

Codes voor mobiele telefoons per land

LandCode
Australië#31#
België#31#
Brazilië#31# of *31#
Bulgarije#31#
Canada#31# of *67
Denemarken#31#
Finland#31# of *31#
Frankrijk#31#
Duitsland#31# of *31#
Griekenland#31#
Hong Kong133
Hongarije#31# of *31#
Ierland141
Italië#31#
Japan184
Mexico*67
Nederland#31# of *31*
Nieuw Zeeland*67 (Vodafone)
0197 (Telecom of Spark)
Noorwegen#31# of *31#
Oekraïne#31# of *31#
Oostenrijk#31# of *31#
Polen#31# of *31#
Portugal#31# of *31#
Roemenië#31# of *31#
Spanje#31#
Tsjechië#31# of *31#
Zuid-Korea*23 of *23#
Zweden#31#
Zwitserland#31#
Verenigd Koninkrijk141
Verenigde Staten*67 (alle providers behalve AT&T)
#31# (AT&T)
Andere landenUse code #31#

Stappenplan

Een code of prefix is niet alleen snel en eenvoudig, het is ook nog eens helemaal gratis. De stappen zijn simpel:

 • Vul eerst de code in, bijvoorbeeld #31#
 • Vul daarna het telefoonnummer in dat je wil bellen
 • Bel zoals je normaal gesproken ook zou doen

Als je bijvoorbeeld het Nederlandse nummer 06 22334455 wil bereiken, bel je nu naar #31#0622334455 om je nummer te maskeren. Als dit niet werkt, kun je *31* of *31# uitproberen. Je nummer zou dan moeten verschijnen als ‘privé’ of ‘onbekend’.

Het kan slim zijn om eerst een proefbelletje te plegen, zodat je zeker weet dat je alle stappen op de juiste manier hebt gevolgd. Bedenk wel dat het een tijdelijke oplossing is. Je zult de code voor elk individueel telefoongesprek moeten herhalen, wat tijd slurpt als je van plan bent om je nummer vaker te verbergen.

Hoe zet je nummerherkenning uit op iPhone?

Met de meeste smartphones, zoals de iPhone, kun je je telefoonnummer permanent verbergen. Als je je nummerherkenning op je iPhone wilt uitzetten, kun je dat op verschillende manieren doen. Afhankelijk van de provider kun je je nummer eenmalig verbergen of de instellingen van je telefoon aanpassen, zodat je nummer continu geblokkeerd wordt.

Wil je anoniem bellen en je nummerweergave uitzetten op je iPhone? Probeer dan dit:

 • Open ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Telefoon’
 • Klik op ‘Laat mijn Beller-ID zien’
 • Schakel de optie uit

Je beller ID blijft verborgen als je hem niet opnieuw inschakelt. Onthoud: sommige telefoons accepteren geen oproepen van anonieme nummers, dus zorg ervoor dat je weet hoe je beller ID in- en uitschakelt!

Wil je je beller ID voor een langere periode op anoniem zetten? Neem dan contact op met je provider en vraag naar het permanent blokkeren van je beller ID. Check ook of er extra kosten bij komen. Misschien is je nummerherkenning uitzetten minder noodzakelijk als daardoor je telefoonrekening door het dak schiet.

Hoe zet je nummerherkenning uit bij Android?

Nog een mogelijkheid! Je kunt eenvoudig je Android-nummer verbergen, zodat mensen het niet zien wanneer je belt:

Optie nr. 1:

 • Open de Instellingen-app
 • Klik helemaal beneden op ‘Telefoon’
 • Zet ‘Nummerherkenning’ uit

Optie nr. 2:

 • Open de Telefoonapp
 • Klik op ‘Meer’ of op de drie puntjes
 • Klik op ‘Instellingen’
 • Scroll naar beneden en klik op ‘Meer instellingen’
 • Klik op ‘Laat mijn Beller-ID zien’
 • Klik op ‘Verberg nummer’

Hoe zet je nummerherkenning aan bij Android?

Is de noodzaak om anoniem te bellen verdwenen en wil je je nummerherkenning aanzetten? Dan kun je anonieme beller ID eenvoudig uitschakelen door de voorgaande stappen weer te volgen. Let erop dat als je beller ID op een apparaat uitschakelt, het op alle apparaten wordt uitgeschakeld die zijn gekoppeld.

Wil je je beller ID alleen verbergen voor individuele oproepen? Dan kun je ook de #31#-code gebruiken voor je Android toestel. Volg gewoon deze stappen:

 • Open ‘Bellen’ en ga naar het toetsenbord met nummers
 • Vul de code in waarmee je je beller ID kunt blokkeren, bijvoorbeeld #31#
 • Vul vervolgens het telefoonnummer in dat je wil bereiken

De persoon die je belt zal niet zien dat jij het bent aan de andere kant van de lijn.

Hoe gebruik je een burner-app om je nummer te verbergen?

Alle methoden hierboven zijn simpel in gebruik en geweldig voor een snel, anoniem telefoontje. Maar als je nummerherkenning voor langere tijd wil verbergen, moet je op zoek naar serieuze oplossingen. Zoals een wegwerpnummer, waarmee je je telefoonnummer ook kunt verbergen tijdens het sms’en of het verzenden van afbeeldingen en video’s.

Gebruik je een app als Burner? Dan kun je je eenvoudig aanmelden voor een tweede telefoonnummer. Dat nummer verzendt alle binnenkomende belletjes en sms’jes rechtstreeks naar je reguliere telefoonnummer.

De voordelen? Je persoonlijk nummer blijft privé en niemand die je probeert je bereiken weet dat je je telefoonnummer hebt verborgen. Op deze manier kun je je privacy beschermen zonder dat iemand het doorheeft. Er verschijnt tenslotte geen ‘privénummer’ of ‘anonieme oproep’ op het scherm.

Dat is soms ontzettend handig, als je erover nadenkt. In werksituaties, bijvoorbeeld, wanneer je de balans tussen je privéleven en binnenkomende zakelijke telefoontjes wil bewaren. Of wanneer je net een potentiële lover hebt ontmoet via Tinder of een andere datingapp en niet wil dat ze je echte telefoonnummer kennen. Allemaal momenten waarop een burnerapp zinvol kan zijn.

Veelgestelde vragen over nummerherkenning uitzetten

Hoe voorkom ik dat mijn beller ID wordt getoond?

Je kunt je nummerherkenning uitzetten, waardoor jouw naam en nummer anoniem blijven. Als je dit eenmalig wilt doen, moet je hiervoor ook een eenmalige handeling doen. Er vanuitgaande dat je belt vanuit Nederland, toets je #31# in, gevolgd door het telefoonnummer dat je wilt bellen.

Let op: er kan niet 100% gegarandeerd worden dat je je nummerherkenning hiermee uitzet, maar het is wel een optie die vaak slaagt. Je kunt ook standaard voor alle telefoontjes je nummerherkenning uitzetten. Voor iPhone, Samsung en Android moet je dit op een andere manier doen. Je vindt deze instructies per device of besturingssysteem hoger op deze pagina.

Hoe zet je nummerherkenning uit voor Samsung?

De meeste Android telefoons zoals die van Samsung hebben een optie om je beller ID te blokkeren. Tegelijkertijd zijn er verschillende manieren om dat te doen, ook omdat sommige providers features blokkeren die je nodig hebt om je nummerherkenning uit te schakelen. Maar we hebben hier het stappenplan voor je:

 • Open de Telefoon-app van je Samsung-telefoon
 • Open het menu en selecteer ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Bellen’ of ‘Gesprekken’
 • Klik op ‘Aanvullende instellingen’
 • Klik op ‘Beller-ID’
 • Selecteer ‘Verberg nummer’
Stuur een sms!
Lees meer over sms'en