Hoe verstuur je een sms-bericht via Gmail?

Ooit de behoefte gevoeld om een berichtje vanuit je computer naar een telefoon te sturen? Zeker wel! Er zijn verschillende manieren om e-mails als sms’jes te verzenden via Gmail. We hebben de beste drie voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Drie simpele manieren om een sms via Gmail te versturen

Hoe verstuur je een sms via Gmail?

Soms kun je je telefoon even niet gebruiken. Misschien is-ie leeg en wordt hij net opgeladen of misschien heb je hem laten liggen bij een vriend of op je werk. En natuurlijk moet je nét op dat moment een berichtje sturen! Hoe ideaal zou het zijn als je wist hoe je via Gmail een SMS stuurt? Blijf dromen.

Voorheen had Gmail een vrij eenvoudig proces om tekstberichten te versturen via je Gmail-adres. Helaas is dat voorbij, maar dat betekent niet dat je gevangen zit in een soort sms-niemandsland.

1. Gebruik de SMS gateway van een Mobile Service Provider

Sommige draadloze providers bieden e-mail aan via SMS gateways. Op die manier kun je via e-mail berichten versturen naar een telefoonnummer, maar er zijn wat nadelen.

Om een berichtje te versturen, moet je namelijk zowel het telefoonnummer als de provider van de ontvanger bij de hand hebben. Dat kan lastig zijn, want wie weet nu welke providers hun contacten gebruiken voor hun mobieltjes? Verderop gaan we dieper in op het opsporen van providers.

Het hele proces rondom sms’jes versturen is daarentegen verrassend simpel. Je hoeft alleen maar deze stappen te volgen:

 • Meld je aan bij Gmail
 • Klik op Compose om een nieuw bericht te maken
 • Vul het telefoonnummer in bij het To-veld
 • Vul vervolgens de SMS gateway in: de domeinnaam van de provider. Bijvoorbeeld: 123456…@service.com
 • Schrijf je tekst
 • Wanneer je op Send hebt gedrukt, wordt je SMS verzonden naar het telefoonnummer dat je hebt ingevuld. Dat is te doen, toch?

Dat betekent dat we nog maar een probleempje over hebben: het achterhalen van de providers van je contacten. Maar maak je geen zorgen. Ga gewoon naar TextMagic en vul de telefoonnummers van je contacten in. Hun providers verschijnen direct, maar houd er wel rekening mee dat je voor deze service moet je betalen.

Andere nadelen? Je bent gebonden aan een limiet van 140 karakters voor een Gmail sms en emojis, afbeeldingen of het formatteren van je berichtje zit daar niet bij inbegrepen. Als je dus meer wilt versturen dan platte tekst, zul je een MMS gateway moeten gebruiken. Daarmee kun je afbeeldingen, video’s en audiofragmenten versturen. Helaas ondersteunt niet elke provider MMS gateways.

Wat is een SMS Gateway?

Alhoewel de methode hierboven best eenvoudig klinkt, kunnen we ons voorstellen dat je even voor een raadsel stond toen de term SMS gateway voorbijkwam. Een SMS gateway zorgt ervoor dat een computer tekstberichten kan verzenden en ontvangen. Dat doet de gateway in de vorm van een SMS transmissie tussen verschillende telecommunicatienetwerken.

De gateway vertaalt het bericht zodat het gegarandeerd verenigbaar is met het netwerk van de ontvanger en vervolgens levert hij het af. In de meeste gevallen betekent dit dat de tekst via een draadloze provider naar een mobiele telefoon wordt geleid. Via onze pagina om anoniem sms te sturen kan je wereldwijd sms’jes versturen en ontvangen.

2. Gebruik een externe serviceprovider

Als je een sms wilt verzenden via Gmail maar worstelt met een mobiele netwerkprovider die een SMS- of MMS gateway niet ondersteunt, kun je je altijd wenden tot een externe serviceprovider.

Een van deze sms-services is TextMagic. Deze service helpt je niet alleen met het verzenden van sms’jes via e-mail, het zorgt er ook voor dat je online conversaties kunt voeren. Ook voegt hij sms’en toe aan je zakelijke workflow. Mooie bonus? TextMagic werkt ook met andere e-maildiensten, zoals Yahoo.

Als je je bij TextMagic hebt geregistreerd en een account hebt aangemaakt, navigeer je naar Services aan de linkerkant van het menu. Daar selecteer je Email to SMS. Vervolgens klik je op Add Allowed Email en vul je je Gmail-adres in. Vanaf dit moment kun je je e-mailaccount gebruiken om sms’jes via Gmail te versturen. Ook dat is overigens een heel gebruiksvriendelijk proces.

 • Open Gmail en klik op Compose
 • Vul het telefoonnummer van de ontvanger in het To-veld in en vul daarna het SMS gateway-adres in. Bijvoorbeeld: 123456…@textmagic.com
 • Tik je berichtje en druk op Send
 • Klaar! Alle antwoorden op je sms worden vanaf dit moment terug naar je Gmail-account geleid!

Zijn er nadelen? Dat wel. Zo moet je een TextMagic-account creëren, wat niet gratis is. En als je bulkberichten wilt versturen, kan dat best prijzig zijn via TextMagic. Tegelijkertijd zijn inkomende berichten wel gratis, dus dat zijn afwegingen die je moet maken.

3. Met een Chrome-extensie SMS via mail

Heb je geen zin om geld te betalen om sms’jes via Gmail te kunnen verzenden? Kies dan voor een gratis Chrome extensie. Er zijn verschillende prima exemplaren beschikbaar op de Chrome Web Store. En als je deze service slechts af en toe nodig hebt, kost het je niets.

Het installeren is supersimpel:

 • Ga naar de Chrome Web Store en installeer de extension
 • Open je Gmail en geef de tool toegang tot je account
 • Klik op Compose en schrijf een bericht
 • Klik op het mobielicoontje en druk op Add Phone Numbers
 • Tik het telefoonnummer in of voeg een nummer toe uit je Google Contact List
 • Druk op Send

Hebben we minpunten gespot? Ja, helaas kun je je tot e-mail verbouwde SMS’jes alleen versturen naar telefoonnummers uit de Verenigde Staten of Canada. Bovendien zit er een limiet aan het aantal tekstjes dat je gratis kunt versturen. Als je dat aantal overschrijdt, moet je het vrij dure Premium Plan aanschaffen.

Kan ik een anonieme sms via Gmail versturen?

Nu we de verschillende manieren om een SMS via Gmail te versturen op een rijtje hebben gezet, is het tijd om na te denken over anonieme e-mail alternatieven. SMS per mail versturen is immers niet anoniem mogelijk en er zijn genoeg situaties te bedenken die vragen om een volledig anoniem tekstbericht.

Stel je voor dat je een grap wil uithalen met iemand? Of dat je een SMS wilt versturen met persoonlijke en gevoelige informatie? Dan wil je niet dat iemand je identiteit kan achterhalen.

Ga in zulke gevallen naar onze website, schrijf je berichtje en kies een fictieve naam uit onze lijst van telefoonnummers. Je kunt je bericht direct laten verzenden of een latere datum en tijdstip selecteren. Waar je ook voor kiest, je sms wordt veilig en gegarandeerd anoniem verzonden.

Maak je vooral geen zorgen over de ruimte die je hebt om je bericht te schrijven. Met een maximum van 1224 karakters heb je meer dan genoeg plek om je boodschap over te brengen en tegelijkertijd compleet onder de radar te blijven. Wil je emojis gebruiken in je sms? Geen probleem, die kleine ventjes ondersteunen wij ook!

Meest gestelde vragen over een sms versturen via Gmail

Kan Google een SMS versturen?

Hoger op deze pagina vind je drie mogelijkheden voor het versturen van SMS'jes via Gmail. Maar er is meer. Naast Gmail is het ook mogelijk om via een ander Google product te SMS'en, zelfs zonder een tik op je telefoon. Wil je leren hoe? Dan is het eerst goed om te weten dat dit momenteel alleen mogelijk is in de VS.

Terug naar de hoe. Gebruik Google Voice om een SMS naar één of meerdere ontvangers te sturen. Is je bericht langer dan 160 tekens en heeft diegene geen Google Voice functie, dan wordt de SMS via meerdere tekstberichten verstuurd. Ga naar voice.google.com voor meer informatie.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en